www.ijsselmeeralmanak.nl
Havens
Navigatie
Waterdiepten
Flora en Fauna
Watersporten
Campings
Botenverhuur
Reisverslagen
Evenementen
24 uurs race
Historie
Meteorologie
Watersport linksDe Weerkamer


Tonsystems

Friesland Botenverhuur

Voorwaarden
Adverteren

 

 

GPS Wat is GPS?

GPS staat voor Global Positioning System, dit is het systeem om met behulp van satelieten uw positie op welke plaats ter wereld maar ook exact te bepalen. Het sateliet systeem bestaat uit 24 satelieten die een baan om de aarde draaiten op een afstand van 11.000 zeemijl van het aard-oppervlak. Per 24 uur draaien de satelieten 2 keer om de aarde, voor alle duidelijkheid; dat is dus met een snelheid van 1,8 mijl per seconde!

Deze satelieten worden NAVSTAR satelieten genoemd. De banen die deze Navstar satelieten beschrijven bevinden zich tussen ong. 60 graden Noord en 60 graden Zuid breedte. Dat betekent dat u overal ter wereld de signalen kunt ontvangen die deze satelieten continu naar de aarde zenden.

Zelfs op de polen is het ontvangst goed, maar ze gaan er niet loodrecht overheen, dat betekent dat de geometrie en daarmee de nauwkeurigheid in geringe mate kunnen afnemen in deze koude oorden. Een van de grootste voordelen van het GPS systeem is dat het in elke weersomstandigheid werkt, dus zelfs als visuele navigatie zeer beperkt is, b.v. door zware mist, sneeuw, of gewoon 's nacht. Dus wanneer u het hardste nodig hebt kan het GPS systeem u precies vertellen waar u zich bevind, wat uw koers is en of u al in de buurt bent van de dichts bijzijnde haven.

Op www.ijsselmeeralmanak.nl kunt u binnenkort alle cošrdinaten van belangrijke havens aan het IJsselmeer vinden. Simpel via de button 'havens' of 'overzichtskaarten'. Maar om uw positie te kunnen bepalen hebt u niet alleen de Navstar satelieten nodig, natuurlijk ook een receiver die de signalen omzet naar een voor u afleesbare informatie.

GPS apparatuur is in vele uitvoeringen te verkrijgen, van eenvoudig en doeltreffend tot zeer uitgebreid met veel informatie. GPS apparatuur wordt steeds interessanter voor de watersporter. Aan de ene kant dalen de prijzen aan de andere kant wordt de techniek steeds beter en bovendien is per 1 mei 2000 de nauwkeurighed van de GPS nu geoptimaaliseerd, nu de SA (selective availability, een doelbewuste marginale misleiding van de GPS informatie door de US defensie ingesteld was) is opgeheven.

Voor waypoints kunt u kijken op:

Als u graag een GPS programma op uw laptop of desktop wilt gebruiken kunt u het programma gpspositioner downloaden via www.gpspositioner.com. U kunt dit programma dan registreren voor slechts fl. 25,-.

Hieronder ziet u enkele modellen van Garmin die geschikt zijn voor GPS-navigatie op het IJsselmeer:

Ook z'n Banner Klik Hier !

 
Realisatie: Axivorm webdesign & zoekmachine optimalisatie - Partnersite: hypotheektipper.nl