www.ijsselmeeralmanak.nl
Havens
Navigatie
Waterdiepten
Flora en Fauna
Watersporten
Zeilen IJsselmeer
Campings
Botenverhuur
Reisverslagen
Evenementen
24 uurs race
Historie
Meteorologie
Watersport linksDe Weerkamer


Tonsystems

Friesland Botenverhuur

Voorwaarden
Adverteren

 

 

Dag 5

Dag 4 Dag 4Dag 6Dag 6

Woensdag : Enkhuizen - Stavoren - Lemmer

Bij boeking van deze fietstocht hadden wij al afgezien van de route via de Afsluitdijk en besloten tot de boottocht van Enkhuizen naar Stavoren. Gezien de nog steeds sterke noord-noordoostenwind was dit een goede keus geweest. Daar we na ons uitgebreide ontbijt nog even het gezellige winkelcentrum in wilden, reserveerden we een plaats op de boot van 12.45 uur. Het winkelcentrum bevindt zich in het oude stadscentrum. In de vele oude pandjes zijn leuke winkeltjes ondergebracht, afgewisseld met gezellige eethuisjes en terrasjes. Ruim op tijd waren we bij de haven waar onze boot vertrok, maar we hebben tot het allerlaatst gewacht met aan boord te gaan, want dan staan de fietsen direct vooraan en ben je als eerste weer van de boot af (dat hebben wij ook door schade en schande moeten leren). Het was weer een bloedhete dag en de zonneklep die ik 's morgens nog gauw had gekocht, deed goede diensten. Halverwege het IJsselmeer begon de lucht echter dreigend te worden. Donkere wolken trokken over ons heen en er viel zowaar een drup regen uit. Het zou dus nu wel gedaan zijn met het mooie weer, maar nee hoor, in het zicht van Stavoren scheen al weer de zon en er was geen wolk meer te zien.

Het

zag ons al van verre aankomen……..

Van Stavoren gingen we eerst richting Warns en Bakhuizen en vandaar door de boswachterij Gaasterland naar Oudemirdum, waar we bij hotel Boschlust gehoor gaven aan het geknor van de inwendige mens. Dit bosrijke, heuvelachtige gebied past eigenlijk helemaal niet bij het algemene beeld van Friesland: water en weilanden. Het schijnt dat in de tweede helft van de 17e eeuw ene Hiob de Wildt de grond heeft aangekocht om er een buitengoed te laten bouwen. Zijn nakomelingen lieten de gronden ontginnen, deels tot bossen, deels tot korenvelden.

Na de lunch ging het weer verder via Nijemirdum en het vlakke land naar Lemmer, waar we deze avond de gast waren van Hotel De Wildeman, een somber hotel maar met een uitstekende keuken. 's Avonds was er in Lemmer overal muziek. De gezellige jachthaven, midden in het stadje was overvol. Maar dit is een algemeen beeld van jachthavens. Of het nou morgen, middag of avond is, de boten liggen rijen dik naast elkaar, de bewoners zitten te lezen, te breien of te kaarten, maar varen ….. nee, dat doen ze niet!

We hebben nog een hele tijd op een terrasje gezeten en genoten van deze prachtige avond.

 
Realisatie: Axivorm webdesign & zoekmachine optimalisatie - Partnersite: hypotheektipper.nl