Zeilen
Boot-IJsselmeer
Windsurfen
Windsurfen

 

Watersporten op en in het IJsselmeer

Het IJsselmeer en de Randmeren zijn uitstekende plekken voor een scala van watersporten, van rustig hengelen tot mortale salto's met kitesurfen. Natuurlijk is het IJsselmeer prima geschikt voor lange dagtochten met uw jacht. Lees verder over de vele mogelijkheden.

Zeilen

Wie eens heeft gezeild, is voorgoed enthousiast! Iedereen kan leren zeilen, zij het dan dat niet alles vanzelf gaat. Gebrek aan ervaring maar ook theoretische kennis zijn de grootste handicaps voor een vlotte beoefening. Aldoende leert men het vlugste, liefst nog onder leiding van een ervaren zeiler, een 'zeevader'.

Windsurfen

De vele prachtige oevers van het IJsselmeer en met name de Randmeren lenen zich perfect voor deze tak van watersport. Veel sporten met geringe diepte maken het eenvoudig voor beginner alsook gevorderde om lekker lang door te surfen, zonder ontzettend moe te worden van al het gewatertrappel en het waterstarten. Bovendien zijn de uitgestrekte watervlakten ideaal voor constante wind. Binnenkort meer over deze goede surfsport.

Kitesurfen

Eén van de meest besproken en actuele trendsporten van dit moment is wel het kitesurfen. De sport is een combinatie van vliegeren en windsurfen, dus hij wordt ook door beide groepen beoefend. Met een kite (vlieger) van 10m en een kiteboard is het de bedoeling dat je zo hard mogelijk over het water gaat, en dat je bizar hoge sprongen maakt. Op alle foto's berust copyright. © 2000 Petra Göschl.

Sportvissen

Als groot water biedt het IJsselmeer interessante vismogelijkheden. Bij Breezanddijk aan de Afsluitdijk liggen aan de IJsselmeerzijde werkhavens en Kornwerderzand. Er kan worden gevist op o.a. voorn, brasem, paling en snoekbaars. Op de kop van de Afsluitdijk is het IJsselmeer ondiep en kan wadend op zware winde en grote karper worden gevist.
 


Welke vissen zitten er in het IJsselmeer?

Sportduiken

Het ijsselmeer bied niet veel mogelijkheden voor het sportduiken. Verschillende oude en nieuwe wrakken zijn te bezoeken in de omliggende meren. Als je op het ijsselmeer wilt gaan duiken ben je afhankelijk van het weer: Als de weersomstandigheden slecht zijn heb je weinig zicht in het water.

Zwemmen

Als je wilt gaan zwemmen in het ijsselmeer of randmeren zijn hier nog handige tips voor zwemmers. Als je kinderen heb laat ze nooit alleen. De kwaliteit van het zwemwater wordt gedurende de zomermaanden nauwlettend in het oog gehouden. En zijn er een paar zwemmersklachten omschreven.

Waterskiën

Snelvaren en waterskiën toegestaan met uitzondering van;
    •    Gebied aan de landzijde van de aanvullend markering
    •    Betonde vaargeulen
    •    Binnen een afstand van 250m. van de oevers.
    •    Opmerking; Vaarbewijs2 is hier verplicht!

 

Foto door Jean van der Meulen via Pexels. Dankjewel!

 
 

 

Op het IJsselmeer mag je buiten de vaargeulen en tenminste 500 meter van het land af zo hard varen als je wilt. Er is geen limiet, maar als je sneller kunt varen dan 20 km per uur dan heb je een vaarbewijs nodig en dient de bestuurder minimaal 18 jaar oud te zijn.